Tuszka po magnacku

Soczysta i krucha gęś

Czas przyrządzenia: ok. 5 godzin
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 sprawiona tuszka młodej gęsi (ok. 4 kg), 4 jabłka,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • pieprz, suszony
  • majeranek
  • suszony tymianek

Sposób przygotowania

1. Gęś opłucz, dobrze osusz. W środku i na zewnątrz posyp solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jabłka pokrój na cząstki, oczyść, posyp solą i majerankiem, włóż do środka tuszki. Nogi zwiąż mocną nitką. Przyprawioną gęś włóż na 2 godziny do lodówki.
2. Następnie posmaruj gęś sklarowanym masłem i ułóż brzuchem do dołu w dużej brytfance. Podlej ok. 350 ml gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Po około 40 minutach tuszkę przewróć. Kilkakrotnie ponakłuwaj przy udach, żeby tłuszcz mógł swobodnie wypłynąć.
3. Temperaturę zmniejsz do 160 st. i piecz 2 godziny. Miód połącz z cynamonem. Posmaruj tym tuszkę 15 minut przed wyjęciem jej z piekarnika. Gęś podawaj np. z modrą kapustą i morelami pieczonymi z konfiturą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje