Ucierany cynamonowiec

Masło i cukier puder utrzyj na puszystą masę.

Składniki na 10-12 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 jajko;

Nadzienie:

  • 50 dag ciemnych śliwek
  • po 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich i migdałów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki miodu lub brązowego cukru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:


1. Ciasto: masło i cukier puder utrzyj na puszystą masę. Wbij jajko, ciągle ucierając. Mąkę wymieszaj z migdałami i partiami dodawaj do wyrabianej masy. Powinno powstać gładkie, miękkie ciasto. Uformuj je w kulę, chłodź 2 godziny w lodówce.

2. Nadzienie: rozpuść masło, wlej miód i wsyp przyprawy. Wymieszaj, podgrzewaj pod przykryciem na malutkim ogniu przez 10 minut. Umyj i osusz śliwki. Przekrój na połowy, wypestkuj. Z masła wyjmij gwiazdkę anyżu. Wrzuć śliwki i gotuj przez 10 minut.

3. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wymieszaj z 2/3 orzechów i migdałów. Rozłóż owoce na cieście. Piecz 30-40 minut w 190ºC. Podawaj posypane pozostałymi orzechami.

Czas przygotowania: 60 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje