Uczta porowo-cebulowa

Nie masz pomysłu na obiad? Proponujemy danie z cebuli i pora.

Taka zupa jest niezwykle sycąca
Taka zupa jest niezwykle sycąca 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 450 g porów
  • 500 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 4 kromki bagietki
  • 4 plasterki szynki wędzonej
  • 150 g żółtego sera (najlepiej cheddara)
  • szczypiorek do dekoracji
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1. Obierz dokładnie cebulę i pokrój w cienkie plasterki. 2. Por umyj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w plasterki. 3. Cebulę i por zeszklij na maśle, następnie zalej wywarem warzywnym. 4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż cebula i por będą miękkie. 5. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

6. Z kromek bagietki zrób grzanki w piekarniku. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem i posyp startym żółtym serem. Grzanki piecz przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Grzanki z piekarnika podawaj na ciepło. Jeśli nie masz dostępu do piekarnika, możesz kromki bagietki podsmażyć też na patelni na maśle. 7. Pokrój szynkę na cienkie paseczki i dodaj do zupy.

8. Przelej zupę do miseczek. Na wierzchu ułóż grzanki. 9. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj. Udekoruj każdą porcję odrobiną szczypiorku.

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas