Uczta z jednego garnka

Prosty przepis na zapiekankę z warzyw i kiełbasek

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g kiełbasek chorizo
  • 2 czerwone papryki
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • garść zielonych oliwek
  • natka
  • bagietka
  • majonez

Reklama

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, ostudź, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Następnie obierz i pokrój w krążki cebulę, wypestkuj paprykę i pokrój ją w paski.

Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Kiełbaski chorizo pokrój w plasterki i smaż 2-3 minuty z obu stron, aż zbrązowieją. Dodaj pokrojone warzywa i czosnek. Skrop resztą oliwy, posyp mieloną papryką.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 15-20 minut. Na 4-5 minut przed końcem pieczenia dodaj pomidory i ocet winny. Wyłącz piekarnik, gdy pomidory zaczną pękać.

Posyp oliwkami i natką. Podawaj na ciepło z bagietką i majonezem. Nasza rada: Na bazie majonezu możesz do tego dania zrobić sos aioli. Wystarczy dodać rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę skórki z cytryny.

Dowiedz się więcej na temat: uczta | zapiekanka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje