Udane wypieki

To warto wiedzieć!

Tłuszcz do drożdżowego

Drożdżowe wypieki wymagają tłuszczu dobrej jakości, czyli masła. Wyjątek stanowi ciasto na pizzę, które zagniata się z dodatkiem oliwy lub oleju. Przed użyciem masło należy roztopić i wystudzić. Zbyt ciepłe zniszczy bowiem drożdże i ciasto nie urośnie. Pamiętaj, że tłuszcz dodajemy do masy pod sam koniec wyrabiania, stopniowo, aby cały został wchłonięty.

Ciasto ptysiowe

Reklama

Ptysie piecz 20-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Pamiętaj, że przez pierwsze 10 minut pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ciastka opadną. Warto też zacząć od niższej temperatury (180 st.), a gdy ptysie podrosną i zaczną się rumienić, zwiększyć ją do 200-220 stopni.



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje