Udka duszone w ziołach

Wyjątkowo aromatyczne.

Doskonałe na niedzielny obiad
Doskonałe na niedzielny obiad123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 udek lub podudzi z kurczaka
  • marchewka
  • kawałek selera
  • cebula
  • pietruszka
  • listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • kieliszek wódki
  • rozmaryn
  • olej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżeczka cukru i miodu
  • odrobina sosu chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Udka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlej wódkę (niekoniecznie), sos sojowy, olej, cukier brązowy lub miód, sos chili, rozmaryn, sól, pieprz. Wymieszaj. Każdy kawałek mięsa natrzyj marynatą, ułóż je w garnku i odłóż w chłodne miejsce na minimum godzinę. Możesz też odłożyć na całą noc.

2. Na patelni rozgrzej olej i masło klarowane, podsmaż udka razem z marynatą. Dodaj obrane warzywa (nie krój ich), listek laurowy, ziele angielskie. Duś pod przykryciem 40 minut. Przed podaniem wyjmij warzywa.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas