Udka kurczaka pieczone w ziołach

Nie ma prostszego sposobu na przyrządzenie kurczaka. Możesz wykazać się inwencją, dodając różne mieszanki swoich ulubionych suszonych ziół. Udka, które zostaną z obiadu, świetnie będą smakować w sałatce lub w sałatowym wrapie ze śmietanowym sosem.

Czas przyrządzenia: 55 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 6−8 udek kurczaka, z kośćmi i skórą (około 900 g)
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1−2 łyżeczki mieszanki suszonych włoskich ziół (lub twoich ulubionych)
  • ½−¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprz

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Ułóż udka kurczaka skórą do góry w naczyniu do zapiekania (o boku 23 cm). Skrop oliwą i posyp ziołami, solą i pieprzem. Piecz przez 45 minut albo aż kurczak będzie miękki, a mięso straci różowy kolor. Co jakiś czas podlewaj udka sosem zbierającym się w naczyniu. 

materiał zewnętrzny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje