Udka na ostro

Sposób na szybki obiad.

Składniki:

  • 8 podudzi kurczaka (tzw. pałek)

Marynata:

  • 1 i 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • ząbek czosnku, zmiażdżony

Reklama

Pikantny sos:

  • 3/4 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka suszonej papryczki chilli

Przygotowanie:

1. Wymieszaj składniki marynaty. Zalej nią udka i wstaw do lodówki na 3 godziny.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C (funkcja grillowania). Przygotuj ostry sos, mieszając wszystkie składniki. Wyjmij udka z marynaty i piecz ok. 20 minut. Od czasu do czasu je obracaj i polewaj odrobiną sosu.

3. Podawaj od razu, z resztą ostrego sosu i sałatką ziemniaczaną.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje