Udka z gruzińskiej kuchni

Smaczne i aromatyczne danie.

Czas przyrządzenia: 85 min + marynata
Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 5 udek z kurczaka
  • 5 sporych dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 szkl. soku pomidorowego
  • 3 łyżki pasty ajwar
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ostre papryczki pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki do dekoracj

Sposób przygotowania

1. Mięso (możesz też użyć innych części kurczaka, także pokrojoną na kawałki całą tuszkę) umyj i osusz. Natrzyj solą. Rozgrzej masło, a gdy zacznie brązowieć zdejmij patelnię z ognia i włóż mięso. Znów podgrzej i obsmaż z każdej strony. Mięso przełóż do miski, by ostygło. Natrzyj je ajwarem wymieszanym z oliwą. Odstaw na 2-3 godziny. 

2. Na tej samej patelni podsmaż posiekane cebule i czosnek. Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój, wykrawając głąby. Wrzuć na patelnię. Ciągle podgrzewaj na dość mocnym ogniu. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną na paseczki 1 papryczkę (lub szczyptę suszonych płatków chili). Podlej 1/2 szkl. soku. Duś, aż pomidory się rozpadną, ew. podlewając sokiem. Zmiksuj na gładki sos. 

Reklama

3. Zamarynowane mięso przełóż do naczynia do zapiekania. Zalej sosem pomidorowym i dodaj drugą papryczkę, pokrojoną na cienkie paseczki. 

4. Wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw temperaturę na 160 st. i zapiekaj przez 60 minut. Podawaj posypane natką. Jako dodatek podaj np. ciepłą pitę.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje