Udka z kurczaka w sosie z podgrzybków

Aktualizacja

Udka z kurczaka w sosie grzybowym zrobisz raz i na stałe zagoszczą w twoim menu. Można wykorzystać je przy okazji gotowania rosołu. Udka z kurczaka są smaczne, sycące i można podać je jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką.

Udka z kurczaka w sosie grzybowym są pyszne!
Udka z kurczaka w sosie grzybowym są pyszne! 123RF/PICSEL

Jak zrobić udka z kurczaka w sosie grzybowym?

Gotujemy rosół z kurzych udek, uważając, aby zbyt nie rozgotować mięsa. Delikatnie obieramy udka z kurczaka ze skóry.

Podgrzybki płuczemy, kroimy i wraz z cebulą podsmażamy na oliwie, dusimy do miękkości grzybów, dodajemy mąkę ziemniaczaną i śmietanę.

W rondlu układamy udka z kurczaka, zalewamy sosem i dusimy 5 minut.

Udka z kurczaka w sosie z podgrzybków posypujemy zieleniną, podajemy z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.

Szukasz więcej przepisów na kurczaka? Sprawdź też:

Udka z kurczaka po włosku

Najlepsze pałki z kurczaka

Cytrynowe udka z kurczaka w musztardzie

* * *

Zobacz więcej:

Przepis na pałki z kurczaka w pomidorachInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas