Udka z kurczaka w ziołach

Niezwykle aromatyczne!

Składniki:

  • 5 ćwiartek kurczaka
  • 4 łyżki łagodnego ajwaru (bałkańska pasta warzywna)
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki suszonego lubczyk
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz, olej
  • Dodatkowo: kilka ziemniaków

Reklama

Przygotowanie:1 Ćwiartki umyj, osusz, podziel na uda i podudzia. Natrzyj je, także pod skórą, najpierw niewielką ilością soli i pieprzu, a potem przyprawą do kurczaka, lubczykiem, bazylią oraz natką pietruszki.2 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kawałki podobnej wielkości.3 Kawałki kurczaka ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pomiędzy nie powkładaj pokrojone ziemniaki. Każdy kawałek kurczaka posmaruj ajwarem. Całość oprósz solą i pieprzem. Przykryj blaszkę folią. Piecz w 200°C ok. 60 min albo do miękkości mięsa. Pod koniec zdejmij folię, żeby mięso się zrumieniło.

Chwila dla Ciebie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje