Uszka i pierogi

Każda gospodyni ma swoje własne, sprawdzone przepisy na ciasto na pierogi czy uszka z grzybami. My prezentujemy uniwersalne, proste receptury, dzięki którym świąteczne dania na pewno się udadzą.

Nie ma tu nic skomplikowanego, a ciasto wychodzi doskonałe
Nie ma tu nic skomplikowanego, a ciasto wychodzi doskonałe123RF/PICSEL

Ciasto na pierogi 

Podstawa udanych pierogów i uszek to dobrze przygotowane i wyrobione ciasto. Idealne powinno być elastyczne, a pierogi podczas gotowania nie mogą się rozpadać. Jeśli tak się zdarzy, najprawdopodobniej źle skleiliśmy ich brzegi. Aby nie powtórzyć błędu, sklejamy brzegi kolejnej pierogowej partii białkiem lub dłonią zwilżoną wodą. Do wody, w której będą się gotowały warto dodać łyżkę tłuszczu. Nasze ciasto pasuje do wszystkich rodzajów pierogów, zarówno na słono, jak i na słodko. 

1. Szklankę mleka wlewamy do garnuszka, lekko podgrzewamy.

2. Mąkę przesiewamy do miski. Do przesianej mąki wbijamy jajko, dodajemy żółtko, solimy, mieszamy. Nie przerywając mieszania wlewamy mleko cienką strużką, partiami. Całość łączymy i wyrabiamy ciasto.

3. Rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy (można je wcześniej podzielić na części, by ułatwić sobie pracę). Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki. W środkach umieszczamy wybrany farsz i lepimy pierogi.

Uszka z grzybami

Do "produkcji" uszek warto zaangażować najmłodszych, będzie to dla nich frajda i pożyteczna zabawa. Dzieciom podoba się zwłaszcza wykrawanie kółek z ciasta. Przed gotowaniem dobrze jednak będzie upewnić się, że wszystkie brzegi zostały starannie posklejane. Jeśli okaże się, że się rozpadają ratujemy je podobnie jak pierogi.

Dzieci uwielbiają je podjadać
Dzieci uwielbiają je podjadać123RF/PICSEL

1. Mąkę przesiewamy do miski. Do przesianej mąki wbijamy całe jajko, dodajemy drugie żółtko, solimy, mieszamy. Nie przerywając mieszania wlewamy mleko cienką strużką, partiami. Całość łączymy i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy na oproszonej mąką stolnicy i wykrawamy w nim małe kołeczka przy pomocy kieliszka od wódki. Tak przygotowane kółeczka odstawiamy, nakrywamy lekko zwilżoną ściereczką.

2. Suszone grzybki opłukujemy na sicie. Umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. dwóch godzin. Po tym czasie całość przecedzamy. Grzyby kroimy bardzo drobno, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.

3. Cebulkę obieramy, myjemy, kroimy jak najdrobniej. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle, często mieszając, aż cebulka się lekko przyrumieni. Dodajemy do cebulki rozdrobnione grzyby i smażymy wszystko razem przez 3-4 minuty cały czas mieszając. Dodajemy do całości bułkę tartą, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia. Gdy farsz ostygnie, dodajemy doń białko jajka, mieszamy.

4. Na środek każdego kółeczka z ciasta nakładamy farsz, sklejamy tworząc mini-pierożki, zwijamy je na palcu i sklejamy brzegi, uzyskując charakterystyczny kształt uszka.

5. Do garnka wlewamy wodę, lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku wrzucamy uszka i gotujemy ok. 3-4 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas