Uszka wigilijne

Podawaj z barszczem.

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • letnia woda z dodatkiem mleka
  • sól, pieprz

Reklama

Farsz:

  • 3 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Przygotowanie:


1. Mąkę przesiać, dodać jajo, oliwę, sól. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając letnią wodę z mlekiem.

2. Grzyby namoczyć na noc, ugotować, pokroić. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle, dodać grzyby i bułkę tartą. Doprawić do smaku.

3. Ciasto rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku ok. 4 cm. Na każdy nałożyć grzybowy farsz, sklejać po przekątnej, tak by powstał trójkąt. Skleić dwa końce trójkąta i uformować kształt uszka. Uszka wrzucać do osolonej wrzącej wody, gotować 4 minuty od wypłynięcia.

4. Podawać z barszczem.




Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje