Uwaga na ryby

Czy to prawda, że czasem ryby mogą być szkodliwe dla malca?

Warto sprawdzać pochodzenie ryb, które kupujemy.
Warto sprawdzać pochodzenie ryb, które kupujemy. 123RF/PICSEL

Tak, obecność w rybach szkodliwych substancji jest wynikiem skażenia wód, z których pochodzą. Na łowiskach Morza Bałtyckiego ilość toksycznych związków rtęci, kadmu, arsenu i ołowiu oraz dioksyn i pestycydów jest na tyle wysoka, że ryby z tych obszarów są bardziej skażone.

Więcej toksycznych substancji kumuluje się w rybach drapieżnych (miecznik, rekin, tuńczyk, szczupak) i długo żyjących.

Najmniej skażone łowiska to wody oceaniczne Pacyfiku i Atlantyku.

Także ryby hodowlane (łosoś, panga, tilapia) mogą kumulować szkodliwe substancje.

Dlatego ograniczenie spożycia ryb do 1-2 porcji tygodniowo jest kompromisem między ryzykiem wynikającym ze skażenia ryb, a korzyściami z dostarczania organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3 i jodu.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas