​"Użądlenie pszczoły" z nektarynkami

Słynne niemieckie ciasto w letniej wersji z owocami.

Składniki:

  • 750 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 310 g cukru
  • 42 g drożdży
  • 1 jajko
  • 250 g miękkiego masła
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g posiekanych migdałów
  • Opakowanie budyniu waniliowego
  • 6 płatów żelatyny
  • 500 g nektarynek
  • 500 g śmietany
  • Mięta do dekoracji
  • Tłuszcz i maka do formy

Reklama

Przygotowanie:

Podgrzać 200 ml mleka. Make I 100 g cukru wymieszać w misce, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże. Wlać mleko i lekko zmieszać z mąką. Przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodać, jajko, 100 g masła i sól, wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut, pod przykryciem, w ciepłe miejsce.

150 g masła stopić z dodatkiem 150 g cukru i miodem. Dodać migdały i zagotować, mieszając. Dodać 50 ml mleka, a następnie odstawić, aby nieco ostygło.

Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu (500 ml mleka, jeśli jest niesłodzony, dodać 60 g cukru. Budyń umieścić w misce, przykryć folią i odstawić, aby ostygł. Ciasto rozwałkować na natłuszczonej i wysypanej mąka blasze (32x39 cm) i ponownie odstawić na 20 minut. Polać ciepłym masłem z miodem. Piec w 200 st. C przez 20 minut.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Nektarynki  pokroić w kostkę. Żelatynę odcisnąć, roztopić i zmieszać ze śmietaną, a następnie z budyniem, dodać pokrojone nektarynki. Ciasto przekroić przełożyć kremem i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Dekorować cząstkami nektarynek i miętą.

Dowiedz się więcej na temat: ​"Użądlenie pszczoły" z nektarynkami

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje