Waniliowa tarta z figami

Przepis poleca Robert Muzyczka szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Czas przyrządzenia: 45 minut

Składniki

  • mąka pszenna 200 g
  • zimne masło (np. Masło Ekstra od OSM Piątnica) 100 g
  • jajko 1 szt.
  • sól ¼ łyżeczki
  • cukier 2 łyżki
  • łyżka zimnej wody

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, sól, cukier, wodę i ugnieść ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na 15 minut. Wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę do tart. Tak przygotowaną, ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i w celu obciążenia wysypać na niego groch lub fasolę. Piec w rozgrzanym do 190 st. C piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć papier z obciążeniem i ponownie wsadzić tartę do piekarnika i piec w tej samej temperaturze, aż do ładnego zrumienienia przez ok. 12-15 minut.

Reklama

Składniki na masę: Jogurt typu islandzkiego Skyr waniliowy 150 g (OSM Piątnica) 3 szt., dojrzałe figi - 6 szt., winogrona, 1 mała kiść

Wykonanie: Na wystudzoną tartę wyłożyć Skyr waniliowy, a górę udekorować pokrojonymi na kawałki figami i winogronem.

Smacznego!


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje