Waniliowe zajączki

Do wielkanocnego koszyczka.

Składniki na ok. 6 porcji:

Reklama

- 2 szkl. mąki pszennej,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1-2 łyżki masła lub margaryny,
- 2-3 jajka,
- budyń waniliowy lub śmietankowy,
- cukier waniliowy,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat waniliowy,
- 4 łyżki słodkiej śmietany (mleka lub wody mineralnej),
- biała polewa,
- tłuszcz i mąka do blachy,
- pisaki spożywcze do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać masło, śmietanę, aromat waniliowy, wymieszać. Budyń połączyć z proszkiem do pieczenia i mąką. Składniki sypkie dodać do masy, wymieszać. Odłożyć kawałek ciasta, resztę rozwałkować. Wykrawać kółka. Z odłożonego ciasta formować uszy zajączka i przyklejać do głowy (kółka). Ciastka ułożyć na przygotowanej blasze i upiec. Buzie zajączków posmarować przygotowaną polewą, odstawić, by wystygła. Następnie pisakami namalować oczy, noski, wąsy.
Czas przygotowania 50 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciastka | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje