Warkocz z makiem

Świąteczne wypieki

Składniki na 10 porcji:

Reklama

- 50 dag mąki,
- 4 dag drożdży,
- szklanka mleka,
- jajko, żółtko,
- po 10 dag masła i cukru,
nadzienie:
- 40 dag maku,
- 20 dag cukru,
- 4 dag masła,
- 2 łyżki miodu,
- 2 białka, lukier,
- 20 dag bakalii,
- kandyzowane owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, dodać utarte z cukrem żółtko, resztę mąki, jajko i rozpuszczone masło. Wyrobić i przykryć. Opłukany mak zalać wrzątkiem, odcedzić, zemleć 3 razy. Dodać rozpuszczone masło, cukier, miód oraz bakalie. Smażyć, mieszając 10 min. Przestudzić, połączyć z pianą z białek. Ciasto podzielić na 3 porcje. Każdą rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć w rulony. Zapleść z nich warkocz. Przenieść na blachę przykrytą pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w 200 st. C. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować gałązkami ostrokrzewu.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: maki | warkocz | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje