Warstwowiec z cukinią i kiełbasą

Danie dla całej rodziny

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 20 dag podsuszanej kiełbasy (ew. chudego wędzonego boczku)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 plasterków żółtego sera
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • tłuszcz do formy
  • oregano do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:1.Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plastry. Cukinię oczyść, odetnij końce, potem przetnij wzdłuż na pół i pokrój w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane warzywa. Smaż, aż lekko się zrumienią. Pod koniec oprósz je solą oraz pieprzem. Zdejmij z patelni.

2. Kiełbasę pokrój w ukośne grubsze plastry. Zrumień na tłuszczu ze smażenia warzyw. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z przecierem pomidorowym. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

3. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej na przemian: plastry ziemniaków, cukinii oraz kiełbasy. Każdą warstwę posmaruj sosem pomidorowym.

4. Wierzch zapiekanki przykryj plasterkami żółtego sera. Polej śmietaną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piecz przez 20 minut. Gotowe danie udekoruj gałązkami oregano.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje