Warstwowy tort króliczek

Czas ok. 240 min; porcja – 330 kcal.

Sprawdź przepis!
Sprawdź przepis!123RF/PICSEL

1. Puszkę mleka zalej wodą i gotuj 90 min. Metalową miseczkę ustaw na garnku z wrzątkiem. Do miseczki włóż margarynę z cukrem i miodem. Ogrzewaj w kąpieli wodnej, aż składniki się rozpuszczą. Dodaj sodę.

2. Składniki wystudź, dodaj jajka i połowę mąki, wymieszaj na gładkie ciasto. Przełóż na stolnicę, zagnieć z pozostałą mąką. Podziel na 10 części. Każda rozwałkuj na identyczny okrągły placek. Piecz je 10 min w 180 st.

3. Blaty wystudź, 5 od- łóż. Z reszty wytnij kształt muszki. Odkrojone z 2 stron części posłużą do zrobienia uszu króliczka. Masło zmiksuj na krem razem z ugotowanym mlekiem skondensowanym.

5 blatów przełóż kremem, to będzie głowa. Z pozostałych sklejonych kremem części zrób uszy i muszkę. Posmaruj królika resztą kremu, ozdób perełkami, polewą i lentilkami.

Gdy zależy ci na czasie, wykorzystaj do zrobienia tortu gotowe blaty biszkoptowe. Dwa z nich po przełożeniu kremem utworzą buźkę królika. Z dwóch kolejnych wytnij uszy i zrób muszkę. Udekoruj jak powyżej.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas