Warzywa i owoce w potrawach dla dzieci

W kuchni "Dzień Dobry TVN" kucharz Andrzej Polan i aktorka Katarzyna Glinka zaproponowali dania, w których główną rolę odgrywają owoce i warzywa.

- Pokrojone i zapiekane warzywa zachowują witaminy, ponieważ to bardzo krótka obróbka termiczna.

Uczmy dzieci jeść warzywa al dente - stwierdził Polan. - Na 5 porcji zdrowia wchodzi tylko 400 gramów owoców i warzyw dziennie, więc warto wkomponować to w menu i nie tracić zapału - dodała Glinka.

Wśród propozycji znalazły się takie dania, jak kurczę duszone z kolorowymi warzywami, kotlety z dorsza z ogórkiem, kalarepką i jabłkiem oraz naleśniki z kapustą, jabłkami i serem.

Agencja TVN/-x-news
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas