Warzywa i ryba z woka

Pomysł na wyśmienitą kolację.

Składniki:

- 500 g filetów z flądry,
- cytryna,
- sól,
- 500 g zielonego groszku ( lub opakowanie [300 g mrożonego),
- 250 g cukinii,
- kalarepka (250-300 g),
- 250 g marchewki,
- kawałek świeżego imbiru (5-10 g),
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki oleju sojowego,
- pieprz Cayenne

Przygotowanie:

Filety umyć, osuszyć i pokroić w paski (2-3 cm szerokości). Cytrynę umyć i otrzeć delikatnie połowę skórki. Cytrynę wycisnąć. Rybę skropić trzema łyżkami soku z cytryny, posolić i odstawić, aby przeszła sokiem. Groszek wyłuskać. Cukinię umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Kalarepkę i marchewki obrać, umyć, kalarepkę pokroić w drobną kostkę, a marchewkę w drobne słupki. Imbir obrać i drobno posiekać. Imbir, sos sojowy i pozostały sok z cytryny oraz startą skórkę wymieszać. Trochę oleju sojowego rozgrzać w woku. Rybę nakładać porcjami do woka i obsmażać. Dodać warzywa i delikatnie mieszając dusić ok. 5 minut. Doprawić przygotowanym sosem, pieprzem Cayenne i solą. Podawać z ryżem.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 1170 kJ/279 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ryba | warzywa | ryby | potrawy z woka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje