Warzywa julienne z mięsnymi kąskami

Łatwy przepis na obiad dla całej rodziny.

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 30 dag ugotowanego indyka
  • 1 mała zielona cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 5 rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano, szałwii i mielonej kozieradki
  • sok z 1/4 limonki
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania

1. 1 łyżkę oliwy wymieszaj z oregano, szałwią i kozieradką. Zamiast kozieradki możesz użyć szczyptę mielonego kminku. Mięso pokrój i wymieszaj z oliwą. Odstaw na 30 minut. 

2. Cukinię, paprykę i rzodkiewki umyj i osusz. Marchewki obierz, umyj i osusz. Cebulę obierz. Cukinię i marchewki pokrój nożykiem do julienne na cieniutkie paseczki. Możesz to zrobić zwykłym, ostrym nożem. Warzywa dobrze jest wcześniej mocno schłodzić - łatwiej będzie je cienko pokroić. Paprykę pokrój na paski, a rzodkiewki i cebulę na talarki. 

3. Warzywa skrop sokiem z limonki. Wymieszaj z koperkiem, przykryj i i schłodź w lodówce na czas szykowania mięsa.  

4. Mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię. Obsmaż, mieszając. Gdy równo się zrumieni, zdejmij z patelni. Rozłóż na talerzach. Przykryj porcją warzyw. Całość skrop resztą oliwy i oprósz świeżo mielonym (lub młotkowanym) czarnym pieprzem. Podawaj od razu. Jako dodatek możesz serwować grzanki z ciemnego chleba na zakwasie, upieczone na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje