Warzywa z kleikiem

To danie podasz dziecku po 10 miesiącu życia. Polecamy je również osobom będącym na diecie. Dorośli mogą zjeść kleik z dodatkiem kukurydzy i posypać go ziołami - wtedy smak potrawy będzie bardziej wyrazisty.

W wersji dla dorosłych posyp kleik kukurydzą.
W wersji dla dorosłych posyp kleik kukurydzą. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • mały ziemniak
  • mała marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego

Sposób przygotowania:

1. Warzywa starannie umyj pod bieżącą wodą, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę.

2. Pokrojone jarzyny włóż do wrzątku i gotuj do miękkości.

3. Ugotowane warzywa zmiksuj lub przetrzyj przez sitko.

4. Kleik rozmieszaj w ok. 50 ml przegotowanej wody i dodaj do warzyw.

5. Jajko umyj w gorącej wodzie, sparz wrzątkiem, a następnie wbij do szklanki i roztrzep. Powoli, cały czas mieszając, dodaj do papki.

6. Ponownie zagotuj jarzynkę.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas