Warzywa z rosołu

10 łatwych przepisów.

Żal wyrzucić pachnące przyprawami marchewki, pietruszki, seler, por czy kapustę, których nie zjedliśmy z zupą. Można zrobić z nich smaczne dania na ciepło i zimno!

Pasta do kanapek

Reklama

Z ugotowanej włoszczyzny można przygotować wspaniałą pastę do smarowania pieczywa! Warzywa wystarczy zblendować, doprawić do smaku np. przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, można ją zagęścić bułką tartą.

Dzieci ją uwielbiają! A najlepiej smakuje zrobiona właśnie z warzyw wyjętych z rosołu. Do pokrojonych w kostkę marchewek, pietruszek i selera możesz dodać - zależnie od upodobań - np. groszek lub kukurydzę, jabłko, kiszony ogórek, jajka na twardo. Dopraw do smaku i połącz z lekkim majonezem lub jogurtem. Gotowe!

Galarety

Warzywa z bulionu wspaniale będą smakowały w galarecie! Możesz przygotować wersję bezmięsną lub dodać je do klasycznych "zimnych nóżek", galarety z kurczakiem, indykiem, rybą czy wędliną.

Do sajgonek, roladek

Marchewki, pietruszki i seler z rosołu pokrój w słupki i zawiń np. w papier ryżowy, cienko pokrojoną wędlinę lub podłużne plastry cukinii. Tak przygotowane roladki będą zdrową przekąską.

Farsz do pierogów, pierożków, uszek...

Drobno posiekane warzywa z rosołu są świetnym nadzieniem do pierogów. Farsz można przyrządzić np. z samych doprawionych jarzyn lub z dodatkiem przesmażonych, posiekanych pieczarek z cebulą albo mielonego mięsa.

Frittata na śniadanie

Szybki, ciepły posiłek rano? Idealne będzie frittata z warzywami! To rodzaj omletu, do którego dodatki są wmieszane przed smażeniem. Roztrzep jajka, dodaj pokrojone warzywa (marchewki, pietruszki, seler, por z rosołu), wymieszaj, dopraw i usmaż na patelni na rozgrzanym oleju.

W panierce

Ugotowane w całości warzywa - zwłaszcza marchewki, pietruszki czy kawałek selera - można opanierować w jajku i tartej bułce, sezamie, płatkach owsianych lub pokruszonych kukurydzianych i usmażyć. W chrupiącej, złocistej panierce warzywa będą smakowały rewelacyjnie. Możesz serwować je z ulubionym dipem.

Wytrawny torcik

Warzywa z rosołu pokrój lub zblenduj, połącz z dowolnym sosem (ewentualnie z innymi dodatkami). Masą możesz przełożyć cienko pokrojone pieczywo (kromki lub cały bochenek, zależnie od ilości warzyw). Taki wytrawny tort spodoba się wszystkim!

A może... fondue?

Pokrojone jarzyny, zanurzane w rozpuszczonym serze? Pycha! Po rosole warto pomyśleć o takim daniu.

Kotleciki lub placki

Wystarczy zmielić lub drobno posiekać wszystkie warzywa z bulionu, doprawić, uformować z nich kotleciki lub placki (można, ale nie trzeba panierować) i usmażyć lub upiec.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje