Warzywa z woka

Nie tylko dla wegetarian.

Składniki:

- 250 g ryżu długoziarnistego,
- sól,
- 300 g grzybów Shitake,
- 800 g brokułów,
- 400 g marchewki,
- 50 g kiełków z fasolki mung,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 150 ml bulionu warzywnego (instant),
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1-2 łyżeczki sosu Sambal Oelek,
- pieprz,
- ewentualnie kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

Ryż zagotować w 700 ml osolonej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Shitake umyć, odciąć trzony, kapelusze lekko ponacinać nożem. Brokuły umyć podzielić na różyczki. Marchewki umyć, obrać, pokroić w słupki. Kiełki opłukać. Cebulę, obrać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w woku, wrzucić cebulę i obsmażać aż się zeszkli, dodać marchewkę i brokuły, smażyć około 5 minut. Dodać grzyby i smażyć dalsze 5 minut. Wmieszać kiełki, wlać bulion i sos sojowy. Gotować jeszcze ok 3 minuty. Doprawić sosem Sambal Oelek, oraz solą i pieprzem. Podawać z ryżem. Można dekorować kolendrą.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal

Dowiedz się więcej na temat: warzywa | potrawy z woka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje