Warzywne chipsy

Przepisy na zdrowe przegryzki autorstwa Anny Lewandowskiej.

Chipsy z jarmużu

Kilka liści jarmużu dokładnie umyłam i skropiłam mieszanką oliwy i przypraw: lubczyku, majeranku, pieprzu i chilli. Piekłam 5 minut w 150 st. C (pilnowałam czasu!).

Reklama

30 kcal

Chipsy z topinamburu

Składniki:

  • 4 topinambury
  • oliwa
  • przyprawy: sól morska, tymianek, rozmaryn, pieprz czarny

Przygotowanie:

Umyte i pokrojone w cienkie talarki topinambury wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą, posypałam ulubionymi przyprawami i piekłam w 180 st. C (z funkcją termoobiegu) aż do zarumienienia.

200 kcal

Chipsy z buraków

Składniki:

  • buraki
  • oliwa z oliwek
  • sól morska, czosnek, tymianek lub inne przyprawy (według uznania)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzałam do 180 st. C. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Buraki umyłam, obrałam i pokroiłam na cieniutkie talarki (najwygodniej przy użyciu odpowiedniej tarki). Talarki ułożyłam równomiernie na papierze, jeden obok drugiego, skropiłam delikatnie oliwą i posypałam przyprawami (według uznania).

Piekłam 15-20 min, potem obróciłam podpieczone chipsy na drugą stronę i zapiekałam przez kolejne 10-20 min. Pilnowałam, żeby się nie przypaliły. Wyjęłam z piekarnika i przełożyłam do miseczki.

150 kcal

Chipsy z marchewki

Składniki:

  • 1-2 marchewki
  • 1½ łyżki oliwy
  • ulubione przyprawy, np. sól, tymianek, słodka papryka, rozmaryn

Przygotowanie:

Marchewki obrałam, pokroiłam na cienkie talarki (najlepiej zrobić to przy użyciu specjalnej tarki). Skropiłam oliwą i posypałam ziołami. Rozgrzałam piekarnik do 200 st. C. Na blasze, na papierze do pieczenia ułożyłam marchewki i piekłam ok. 25 minut.

220 kcal

Przepisy pochodzą z książki "Zdrowe gotowanie by Ann" autorstwa Anny Lewandowskiej. Wydawnictwo Burda Książki. Premiera: lipiec 2016.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje