Warzywny miks z makaronem

Bogactwo warzyw na talerzu.

Czas przyrządzenia: 50 minut

Składniki

  • 4 pomidory
  • 1 mała cukinia
  • kilka liści młodej kapusty
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 20 dag grubego makaronu, np. kolanka albo świderki
  • po 1/3 pęczka estragonu oraz tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz mielony

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Łodygi selera i cukinię oczyść, potnij na kawałki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki. Kapustę opłucz, poszatkuj. Brokuł podziel na różyczki.

Reklama

2. Rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i czosnek, dodaj pozostałe warzywa (bez pomidorów i brokułów). Duś 5 minut. Dolej bulion i gotuj jeszcze 15 minut.

3. Fasolę przełóż na sitko, przelej ją ciepłą wodą i pozostaw, by dobrze ociekła. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj brokuły i pomidory. Przypraw solą i pieprzem.

4. Estragon i tymianek opłucz, gałązki zwiąż nitką. Zioła włóż do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Dodaj też fasolę. Przed samym podaniem z zupy wyjmij gałązki ziół, dołóż natomiast ugotowany makaron i wszystko mocno podgrzej.

Domowe kluseczki
Makaron zastąp zacierkami. Do 5 łyżek mąki dodaj jajko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i palcami odrywaj małe kluseczki. Gotuj 4 min.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje