Wątróbka z drobiu z jabłkami

Oryginalny przepis na wątróbkę.

Składniki:

Reklama

- 50 dag wątróbki drobiowej,
- 5 dag mąki,
- 40 dag jabłek,
- sól, pieprz cukier, majeranek,
- woreczek ryżu,
- gotowa surówka colesław,
- sok z cytryny

Przygotowanie:

Wątróbkę opłukać, obrać z błon, większe kawałki pokroić na połówki. Posypać pieprzem i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Jabłka skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć na tłuszczu. Oprószyć solą, cukrem i majerankiem. W małym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę wątróbki. Oprószyć solą i majerankiem. Przykryć jabłkami. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze 180 st. C. Ugotować ryż na sypko. Wątróbkę podać z ryżem i surówką. udekorować zieleniną.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: jabłka | wątróbka | drób

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje