WEGEBURGERY Z KASZY JAGLANEJ I BURAKA

Idealne dla najbardziej wymagających

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe


Sposób przygotowania w urządzeniu Thermomix

1. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić. 

2. Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Buraki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie zmiksować 20 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 

3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 

4. Dodać masło, dusić 3 min/120°C/obr. 0.5. Przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę, dusić 2 min/120°C/obr. 1

5. Dodać wodę, gotować 10 min/100°C/obr. 1. Jeżeli w naczyniu miksującym pozostanie woda, kaszę należy przecedzić przez koszyczek. Kaszę ponownie umieścić w naczyniu miksującym. 

6. Dodać rozdrobnione buraki, słonecznik, sól, pieprz, kmin rzymski i ocet, wymieszać 30 s/obr. 5.

7. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

8. Z powstałej masy uformować 5 kotletów (O 10 cm) o grubości 2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 min (200°C). Po tym czasie kotlety ostrożnie obrócić, piec kolejne 10 min (200°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. W tym czasie przygotować chutney.

9. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. W razie potrzeby rozdrobnić kolejne 2 s/obr. 5.

10. Dodać gorczycę i masło, dusić 7 min/120°C/obr. 1.

11. Dodać ocet balsamiczny, ocet winny, cynamon i miód, dusić 3 min/120°C/obr. 0.5.12 Bułki posmarować majonezem, następnie na spodzie każdej położyć liść sałaty, kotlet, chutney, cebulę, 2 plastry ogórka, plaster pomidora i przykryć górną częścią bułki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Buraki pokój w niewielką kostkę, zblenduj i przełóż do innego naczynia. W blenderze rozdrobnij cebulę i czosnek, przełóż na patelnię, dodaj masło i duś przez 5 minut na małym ogniu. Dodaj wcześniej ugotowaną kaszę i duś kolejne 10 minut. Dodaj wodę i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 15 minut. Jeśli po tym czasie w naczyniu pozostanie woda, przecedź. Dodaj rozdrobnione buraki, słonecznik, sól, pieprz, kmin rzymski i ocet, wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw. Z powstałej masy uformuj 5 kotletów o średnicy ok. 10 cm i grubości 2 centymetrów, ułóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz ok. 10 minut, po czym obróć kotlety ostrożnie na drugą stronę i piecz ponownie 10 minut. W tym czasie pokrój cebulę przeznaczoną na chutney na mniejsze cząstki i zblenduj. Przełóż do garnka, dodaj gorczycę i masło. Duś ok. 10 minut. Dodaj ocet balsamiczny, ocet winny, cynamon, miód i duś ok. 5 minut. Bułki przekrój w połowie, posmaruj majonezem, na spodzie każdej połóż sałatę, kotlet, chutney, cebulę, plaster ogórka i pomidora. Przykryj górną częścią i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Zmysłowe smaki: Wegetariańskie burgeryInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas