Wegetariańska
Pizza dla wegetarian i nie tylko.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki, 5 dag drożdży,
- szklanka wody lub szklanka mleka ,
- 6 łyżek oliwy, sól i cukier.
Dodatki:
- po 1 cebuli i cukinii, ząbek czosnku,
- 3 pomidory, 1 bakłażan, 1 papryka,
- 3 łyżki oleju, 20 dag żółtego sera,
- sól, pieprz, rozmaryn, oregano.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami wody. Odstawić zaczyn drożdżowy do wyrośnięcia. Dodać go do mąki, potem posolić, dodać oliwę i wodę. Wyrobić ciasto, po czym zostawić je do wyrośnięcia na około 15 minut. Warzywa obrać, pokroić i usmażyć na oleju. Ciasto wyłożyć na blachę, zawijając jego brzegi. Położyć na nim warzywa, po-sypać startym żółtym serem. Piec 20 minut.
Czas przygotowania 50 minut
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas!