Wegetariańska uczta

To zestaw wegetariański, który świetnie nadaje się nawet na większe przyjęcia. Jeżeli do przystawki nie dodamy serka mascarpone a przy daniu głównym zrezygnujemy z sosu jogurtowego to będzie to zestaw wegański. Mnóstwo witamin i silne aromatyczne smaki, nie tylko dla wegetarian.

Zupa ze świeżych pomidorów z ziołami i oliwkami

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 kg pomidorów
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 400 g włoskiego przecieru pomidorowego
  • 1 marchewka
  • ¼ małego selera
  • 2 łyżki świeżego tymianku i rozmarynu drobniutko pokrojonego
  • serek mascarpone (jeśli lubicie)

Przygotowanie:

1. Na dużej patelni na oliwie delikatnie dusimy drobniutko pokrojone czosnek i szalotkę.  W tym czasie parzymy pomidory, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i kroimy lub rozgniatamy w rękach. Pomidory dodajemy do czosnku oraz cebuli i dusimy na średnim ogniu przez około 20 minut.

Reklama

2. Do dużego garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy duszone pomidory, przecier pomidorowy, marchewkę i seler pokrojone w cienkie plasterki. Solimy. Gotujemy około 20 min. Zdejmujemy z ognia i dokładnie miksujemy. Dodajemy tymianek i rozmaryn. Zupę podajemy skropioną oliwą i pospaną jeszcze delikatnie ziołami.

3. Możemy także dodać po łyżeczce serka mascarpone na talerz zupy, wtedy ma łagodniejszy smak, takie rozwiązanie bardzo lubią dzieci.

Sałatka z ciecierzycy

Składniki:

  • 400 g namoczonej dzień wcześniej suchej ciecierzycy
  • 15 g orzechów włoskich
  • 15 g orzechów laskowych
  • 4 garście kiełków groszku lub słonecznika 

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki drobno pokrojonego świeżego imbiru
  • sól

1. W dowolnym momencie w dniu przyjęcia: Gotujemy ciecierzycę w osolonej wodzie. Orzechy tłuczemy w moździerzu na małe kawałki (nie mogą być całkiem pokruszone). Wszystkie składniki dressingu miksujemy w blenderze. Odcedzoną i przestudzoną ciecierzycę zalewamy sosem, dodajemy orzechy, mieszamy i odstawiamy (nie do lodówki).
2. Tuż przed podaniem: Do ciecierzycy dodajemy kiełki, mieszamy i ewentualnie skrapiamy całość oliwą.  

Marchew z kminem

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mielonego kminu
  • 6 marchewek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub do smaku)
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry  

Przygotowanie:

1. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy kmin. Kiedy kmin zacznie ładnie pachnieć, dodajemy marchew pokrojoną w cienkie plasterki, sok z pomarańczy i cytryny.

2. Całość przykrywamy papierem do pieczenia z wyciętą w środku dziurką o średnicy 2 cm i dusimy na małym ogniu aż płyn odparuje, a marchew będzie chrupiąca (około 10 min). Tuż przed podaniem podgrzewamy i dodajemy kolendrę.

Kalafior z nasionami

Składniki:

  • 1 duży kalafior lub dwa małe, może być też mieszanka z zielonym lub fioletowym
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżka ziaren musztardy
  • 1 łyżka kminu
  • 3 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżka posiekanego drobniutko czosnku
  • 1 łyżka posiekanego drobno imbiru
  • drobniutko pokrojona 1 czerwona papryczka chili

Przygotowanie:

1. Kalafior gotujemy al dente, około 7 min. Przelewamy bardzo zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Na dużej patelni lub w woku podgrzewamy oliwę  i dodajemy wszystkie przyprawy.

2. Kiedy uwolnią aromat dodajemy czosnek, imbir i chili. Dusimy krótką chwilę i dodajemy kalafior rozdzielny na małe różyczki. Podsmażamy na dużym ogniu, aż kalafior się zarumieni.

Sos jogurtowo miętowy

Składniki:

  • 400 g dobrej jakości greckiego jogurtu
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól ewentualnie sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze z 3 łyżkami jogurtu. W dużej misce mieszamy z resztą jogurtu i schładzamy w lodówce.

2. Możemy doprawić sokiem z cytryny.    

Marchewkę i kalafiora podgrzewamy. Warzywa i sałatkę z cieciorki serwujemy nałożone na talerze z sosem jogurtowo-miętowym, świetnym dodatkiem jest też harissa i czarny tajski ryż.

Kruche ciastka milionera

Na kruchy spód:

  • 60 g cukru
  • 120 g masła
  • 180 g mąki

Na polewę karmelową:

  • 120 g masła solonego (¼  łyżeczki soli jeśli nie mamy masła solonego)
  •  100 g brązowego cukru
  • 260 ml słodkiego mleka zagęszczonego w puszce  
  • 150 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ᵒC. Miksujemy na gładką masę masło z cukrem. Dodajemy mąkę i szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy na co najmniej na ½ godziny do lodówki. Kwadratową blaszkę o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spód kładziemy ciasto i pieczmy 25 min aż uzyska złoty kolor. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

2. Przygotowujemy karmel - w małym garnuszku podgrzewamy masło z cukrem. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 4 min i dodajemy zagęszczone mleko. Całość gotujemy dalej na małym ogniu ciągle mieszając około 10 min. Delikatnie studzimy i jeszcze ciepłe wylewamy na kruche ciasto. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

3. W małym garnuszku rozpuszczamy czekoladę na małym ogniu (uwaga: nie może się przypalić!). Gorącą czekoladę wylewamy na masę karmelową i studzimy, możemy wstawić do lodówki. Po upływie 10 minut kiedy czekolada stwardnieje, ale jeszcze się nie kruszy kroimy ciasto na kwadraty.

Przepisy pochodzą z książki "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" autorstwa Joanny Drzazgi.

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje