Węgierski Pörkölt wieprzowy

Pikantna karkówka.

Składniki:

60 dag karkówki wieprzowej bez kości; 3 cebule; 4 łyżki smalcu; 1 łyżka słodkiej mielonej papryki; 1 i 1/2 łyżeczki soli; 3 czerwone papryki; 1 ząbek czosnku; 2 pomidory; 1/4 łyżeczki ostrej papryki; odrobina cukru; do dekoracji - drobno posiekany koperek.

Przyrządzanie

A. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, grubo pokroić, zeszklić na rozgrzanym smalcu. Odstawić na chwilę. Wsypać słodką paprykę oraz cukier, wlać łyżkę wody i wymieszać.

B. Następnie wrzucić mięso do garnka, posolić i dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 50 minut, aż będzie prawie miękkie, podlewając w razie potrzeby wodą.

C. Paprykę oczyścić umyć, drobno pokroić. Czosnek obrać, posiekać, rozgnieść z solą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Warzywa dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem jeszcze około 20 minut. Tuż przed podaniem dodać ostrą paprykę.

Nasza rada

Znakomitym dodatkiem do tego dania są krojone w ósemki jabłka, pieczone z dodatkiem sosu powstałego podczas duszenia mięsa. Należy je podczas pieczenia lekko oprószyć vegetą i cukrem.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - umiarkowane.
Czas przyrządzenia - 1 h i 40 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 690 kcal.
Zawartość tłuszczu - średnia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas