Węgierskie leczo

Odrobina pikanterii.

Składniki:

Reklama

- 90 dag papryki (zielonej i żółtej),
- 50 dag pomidorów,
- 1 duża cebula,
- ząbek czosnku,
- olej,
- 20 dag kiełbasy lub parówek,
- papryka czerwona w proszku,
- ewentualnie czuszka,
-10 dag boczku wędzonego

Przygotowanie:

Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na oleju, wyjmij z patelni. Pokrój cebulę w plastry, smaż na tłuszczu z boczku, aż będzie szklista. Zestaw patelnię z ognia, cebulę posyp papryką w proszku. Paprykę oczyść, odpestkuj i pokrój w paski. Dołóż do cebuli, posól i duś pod przykrywką na małym ogniu ok. 10 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki, potem pokrojone wrzuć do papryki. Wszystko gotuj tak długo, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodaj pokrojoną w krążki kiełbasę lub parówki i posiekany czosnek. Warto dorzucić drobno pokruszoną czuszkę - leczo będzie bardzo ostre. Dodaj odłożony boczek i smaż jeszcze chwilę razem. Dopraw solą i pieprzem. Podaj z omletem biszkoptowym pokrojonym na ćwiartki i ustawionym w stosik.

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia węgierska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje