Westwalskie "Plaaten in de Panne"

Przysmaki z kuchni niemieckiej.

Składniki:

- 600 g białej kiełbasy,
- 800 g ziemniaków,
- pół pęczka świeżego majeranku,
- łyżka smalcu,
- sól, pieprz,
- 150 g śmietany

Przygotowanie:

Skręconą w ślimaka kiełbaskę nadziać na drewnianą szpadkę do szaszłyków i zaparzać we wrzątku 2-3 minuty. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Majeranek umyć, oberwać listki Kiełbaskę osączyć i przebić jeszcze jedną szpadką, aby się dobrze trzymała przy smażeniu. Smalec rozgrzać na patelni i obsmażać kiełbaskę z obu stron, zdjąć z patelni. Na patelnie wyłożyć ziemniaki, doprawić solą, pieprzem, majerankiem (odłożyć trochę do dekoracji). Kiełbaskę ułożyć na patelni. Polać śmietaną. Patelnię przykryć i dodatkowo owinąć folią aluminiową. Zapiekać w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez godzinę. Dekorować pozostałym majerankiem. Do tego podawać sałatkę.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 2940 kJ/702 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kiełbasa | Kuchnia niemiecka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje