Wiejska zupa z boczkiem

Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Moje smaki".

Wiejska zupa z boczkiem
Wiejska zupa z boczkiemWydawnictwo Muza

Składniki dla 4 osób:

  • 3 duże marchewki
  • 3 rzepy
  • 3 pory
  • ½ selera
  • 1 mała biała kapusta
  •  3 cebule
  • 750 g ziemniaków
  • 800 g wędzonki
  • Kawałek surowej szynki
  • 6 małych parówek lub surowych kiełbasek
  • 200 g masła
  • 2,5 l wody
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • Ząbek czosnku

Przygotowanie składników:

  • Ziemniaki orać, umyć i pokroić w plasterki.
  • Pozostałe warzywa obrać i pokroić w kawałki.

Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku odstawić pokrojone warzywa, żeby wypuściły sok.
  • Dodać ziemniaki, szynkę, wędzonkę i kiełbasę, gałązkę tymianku i liść laurowy.
  • Zalać wodą, zagotować, a następnie pozostawić na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny.
  • Przed podaniem pokroić mięso i rozłożyć na talerze, rozdzielić także warzywa i zalać wywarem.
  • Posypać porcje posiekanym czosnkiem i jeśli ktoś jest bardzo głodny, dołożyć kromkę chleba posypaną tartym serem gruyere.
Wydawnictwo Muza
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas