Wiejskie ciasto ziemniaczane z kabanosami
Pożywne i smaczne.
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- Sól
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 6 gałązek rozmarynu
- 125 g sera żółtego
- 600 g śmietany
- Pieprz
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
300 g ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać i ubić.
Mąkę, cukier i płaską łyżeczkę soli wymieszać w misce. Wlać drożdże rozpuszczone w 250 ml cieplej wody, dodać oliwę i ubite ziemniaki. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 45 minut w cieple miejsce.
Ponownie wyrobić i rozwałkować na blasze piekarnika (32x39 cm). Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.
Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, ser utrzeć. 400 g ziemniaków obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ciasto posmarować 200 g śmietany i nałożyć pokrojone ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć kabanosy ser, posypać rozmarynem.
Piec 25 minut w 200 st. C.
Pozostałą śmietanę doprawić rozmarynem, zgniecionym czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Ciasto podawać z dipem.