Wielkanocna baba w wersji mini

Tradycyjna baba wielkanocna gości na naszych stołach od lat.

Nic nie stoi na przeszkodzie by ją nieco zmniejszyć i na stole postawić mini drożdżowe babeczki. Gwarantujemy, że bardzo szybko znikną ze świątecznego stołu.  

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 8 g suszonych drożdży
  • 200 g masła
  • 125 ml mleka
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 100 g skórki pomarańczowej np. Bakalland
  • 90 g mieszanki keksowej np. Bakalland

Przygotowanie:

Reklama

Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier, sól, suszone drożdże oraz miękkie masło. W garnku lekko podgrzewamy mleko i przelewamy je do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto by było gładkie i plastyczne.  Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.

Do wyrośniętego ciasta wkładamy mieszankę keksową i krótko je wyrabiamy. Rozkładamy ciasto do foremek na babeczki. Odstawiamy babeczki jeszcze na godzinę by podrosły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po wystygnięciu babeczki lukrujemy i ozdabiamy skórką pomarańczową.

Przepis na lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody

Wszystkie składniki mieszamy z sobą do osiągnięcia gładkiej masy.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje