Wielkanocny mech

Jego smak umili święta spędzone w rodzinnym gronie!

Ciasto "zielony mech"
Ciasto "zielony mech"materiały prasowe

Sposób przygotowania

Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i  odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu "górkę", która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować np. czekoladowymi jajkami.

Rada: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową - intensywnie zieloną barwę.

Telewizja IPTV czy OTT. Co wybrać?
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas