Wieniec anyżowy

Aromatyczne ciasto, które możesz przygotować nie tylko na święta

Czas przyrządzenia: ok. 2 godziny
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 65 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 250 ml mleka
  • 10 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
  • 3 żółtka
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 10 dag mielonych pistacji
  • 20 dag marcepana
  • 1 białko
  • 1 słoik (720 ml) wiśni z kompotu

Sposób przygotowania

1. Masło stop. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki. Zaczyn odstaw na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz anyż. Dołóż zaczyn, żółtka i ostudzone masło, dobrze wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Marcepan utrzyj z białkiem i pistacjami. Wiśnie osącz. Ciasto rozwałkuj na 2 placki. Jeden posmaruj masą pistacjową, a drugi posyp wiśniami. Zwiń. Spleć. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Uformuj wieniec. Posmarujjajkiem. Piecz 45 minut w 175 st. Udekoruj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje