Wieniec czekoladowo-żurawinowy

Pyszne ciasto.

Ciasto:

- 4 jajka,
- 175 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 175 g cukru,
- 100 ml oleju,
- 100ml mleka,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

-0 ,5 lt mleka,
- 1 duży budyń czekoladowy,
- 1 kostka margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- 1 słoik konfitury żurawinowej

Przygotowanie:

Żółtka ubić z 4 dag cukru i cukrem waniliowym na puch. Do ubitej masy dodawać na przemian partiami olej, mleko i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą z resztą cukru pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać masę do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Piec w nagrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku przez 50-60 min. Budyń ugotować w mleku z dodatkiem cukru, schłodzić. Margarynę utrzeć do białości z cukrem pudrem i połączyć, cały czas ucierając, z zimnym budyniem. Zimne ciasto przekroić na 3 części, dwie spodnie posmarować cienko konfiturami i częścią kremu. Ciasto złożyć i wysmarować wierzch kremem, zostawiając trochę do dekoracji. Dekorować pozostawionym kremem i żurawinami.
Czas przygotowania: 1,5 h. Przepis na 12 porcji.

Dowiedz się więcej na temat: żurawina | ciasta | czekolada

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje