Wieniec nacinany

Najlepiej smakuje w święta!

Składniki

  • 2/3 szkl. mleka
  • 3 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1 mała puszka masy makowej
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • mąka do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

1. Mleko podgrzej. Do miseczki wsyp mąkę i cukier. W środku zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże. Wlej 5 łyżek mleka. Posyp odrobiną mąki z brzegów wgłębienia i wymieszaj. Zaczyn przykryj i odstaw na 15 minut. Potem do miseczki z zaczynem dodaj miękkie masło, jajka i resztę mleka. Zagnieć ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę. 

2. Marcepan pokrój w kostkę, dodaj do maku. Ciasto ponownie zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkuj. Posmaruj nadzieniem. Zwiń. Wzdłuż całego rulonu wytnij nożem zygzak. Rulon ułóż na blasze przykrytej pergaminem, formując wieniec. Piecz 50 minut w 180 st. Ew. posyp cukrem pudrem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje