Wieniec nacinany z orzechami i suszonymi owocami

Pyszne, drożdżowe ciasto. Na sam widok cieknie ślinka!

Drożdżowy wieniec
Drożdżowy wieniec123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Mąkę wsyp do miseczki. Dodaj sól, cukier, jajka i masło. Wlej mleko z drożdżami. Zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw na godzinę. 

2. Orzechy posiekaj. Suszone owoce pokrój i skrop rumem. Bakalie wymieszaj. Wyro- śnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozdziel. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na cienki placek. 

3. Drożdżowe placki posyp bakaliami. Ciasno zwiń. Każdą roladę głęboko natnij wzdłuż. Uważaj, by nie przeciąć ciasta do koń- ca. Nacięte rulony ostrożnie spleć. 

4. Ze splecionych rulonów uformuj wieniec. Przenieś go na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Piecz ok. 50 minut w 175 st. Gotowe ciasto wystudź, a potem oblej lukrem.

Czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiegoInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas