Wieprzowe medaliony

Odpowiednio przygotowana marynata sprawi, że mięso będzie soczyste, kruche i wyjątkowo aromatyczne. Danie jest banalne do przygotowania - poradzi sobie z nim nawet osoba, która w kuchni stawia pierwsze kroki.

Wieprzowe medaliony
Wieprzowe medaliony123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, starannie osusz. Wykrój 6 grubszych kotletów. Natnij delikatnie brzegi. Kotlety natrzyj solą oraz pieprzem, odłóż na kilkadziesiąt minut.

2. Odłóż dwie łyżki masła. Resztę rozetrzyj na gładką masę. Opłucz, osusz i posiekaj listki bazylii. Dodaj do masła razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj, dopraw solą. Nałóż masę na folię i zawiń, formując roladkę. Odłóż do zamrażalnika.

3. Resztę masła rozgrzej na patelni. Gdy zacznie się pienić, włóż mięso. Obsmaż z dwóch stron po kilka minut. Musztardę rozprowadź białym winem. Wlej na patelnię z mięsem. Duś, aż płyn odparuje. Mięso podawaj z masełkiem.

***

#POMAGAMINTERIA

Na Farmie Życia w Więckowicach mieszka 10 osób z autyzmem. Żadna z nich nie jest samodzielna, wymagają wsparcia w codziennych czynnościach życiowych. Jeśli Farma nie przetrwa, alternatywą dla jej mieszkańców pozostaje szpital psychiatryczny, koniec czułej opieki, przywiązani pasami do łóżka stracą poczucie bezpieczeństwa, stracą swój dom. Możesz im pomóc! Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas