Wieprzowina po meksykańsku

Pikantne i pyszne.

Składniki:

60 dag karczku wieprzowego pokrojonego w małą kostkę, 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 10 dag czerwonej papryki, 10 dag ciętej, zielonej fasoli szparagowej, 10 dag kukurydzy, 1 posiekana papryczka chilli, 5 dag przecieru pomidorowego, 5 dag ostrego ketchupu, 100 ml pikantnego soku pomidorowego, 100 ml bulionu, 50 ml oleju do smażenia, 100 ml czerwonego wina, kolendra, papryka ostra, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól.

Przygotowanie

Pokrojoną karkówkę solimy, pieprzymy, oprószamy papryką i kolendrą. W rondlu rozgrzewamy oliwę i zesmażamy na niej boczek. Wkładamy pokrojoną karkówkę, papryczkę chilli i mocno przysmażamy. Dodajemy czosnek, cebulę, pieczarki i paprykę. Smażymy 10 minut, zalewamy bulionem i czerwonym winem. Dodajemy przyprawy, fasolę szparagową, kukurydzę, przecier pomidorowy, ostry ketchup, pikantny sok pomidorowy i dusimy do miękkości. Aromatyczną wieprzowinę po meksykańsku podajemy z kwaśną śmietaną, chipsami nachos i siekaną świeżą kolendrą. Żeby mięso miało bardziej wyrazisty smak należy zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.

Przepis mistrzów kuchni Roberta Sowy i Krzysztofa Baranowskiego

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas