Wieprzowina w strączkach

Danie sycące, a jakie pyszne!

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • po 15 dag żółtej i zielonej fasolki
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 1/6 główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i dokładnie osusz. Pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Oprósz cząbrem, solą i pieprzem ziołowym. Wymieszaj, przykryj, odstaw na 30 minut. 

2. 2-3 łyżki oleju rozgrzej. Mięso oprósz mąką, przemieszaj, włóż na olej. Smaż, aż równomiernie się zrumieni ze wszystkich stron. 

3. Warzywa oczyść, opłucz i osusz. Kapustę pokrój w paski, marchewkę na plasterki, cebulę posiekaj, a fasolki przetnij na połówki. Rozdrobnione warzywa dodaj do mięsa, wlej gorący bulion, wsyp mieloną paprykę i kminek. Przemieszaj, dosyp granulowany czosnek. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem, aż mięso i warzywa będą miękkie (około 40 minut). W trakcie duszenia uzupełniaj wyparowaną wodę, by składniki nie przypaliły się. Pod koniec ew. posól do smaku. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje