Wieżyczki z wędzonym filetem

Idealna na spotkanie w rodzinnym gronie

Składniki - sałatka

  • 2 wędzone piersi z kurczaka lub 2 wędzone udka
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 marchewki
  • 4 jajka
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 1 owoc granatu
  • szczypta kurkumy
  • olej

Składniki - sos

  • 4 łyżki majonezu light
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu

Sposób przygotowania

1. Składniki sosu dobrze wymieszaj. Ziemniaki i marchewki obierz, opłucz. Ugotuj w lekko osolonej wodzie, wyjmij. Cebulę upraż na 1 łyżce oleju. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki. 

2. Mięso, warzywa, białka i żółtka jajek (osobno) potnij w małą kostkę. Każdy składnik oddzielnie wymieszaj z porcją sosu. Żółtka dodatkowo oprósz kurkumą, przemieszaj.

3. Metalowe obręcze posmaruj olejem. Ułóż je na talerzykach. Do każdej włóż po porcji ziemniaków, kurczaka, cebulki, sera, marchewki, żółtek i białek. Dociśnij, by warstwy się połączyły.  

4. Talerzyki z sałatką wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Granat rozetnij, wybierz miąższ. Przed podaniem każdą porcję sałatki posyp ziarenkami granatu. Ostrożnie zdejmij obręcze.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje