Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami

Gotowanie nie jest Twoją domeną? A może zwyczajnie brakuje Ci czasu na przygotowanie świątecznych potraw? Wspólnie z laureatami programu „Doceń polskie” zapraszamy do przyrządzenia wyjątkowych dań - ich wykonanie nie wymaga dużego nakładu sił i czasu, a smakują wybornie!

Są proste w przygotowaniu, składają się głównie z polskich składników i świetnie smakują - tak w największym skrócie można opisać propozycje na świąteczne smakołyki. Przepisy laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” to pomysł dla wszystkich, którzy nadal szukają kulinarnych inspiracji na nadchodzące Boże Narodzenie.
Składnikami specjałów są m.in. produkty nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie”. Wyróżnienia te nadawane są wyłącznie artykułom spożywczym posiadającym „polski akcent”, które cechują się doskonałym smakiem, odpowiednim wyglądem i jakością adekwatną do ceny.
Godło promocyjne jest nadawane podczas odbywających się co kwartał audytów żywności. Przyznaje je Loża Ekspertów, której przewodniczącym jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Reklama

Wśród wielu znakomitych przepisów znalazł się ten na wigilijną kaszę jaglaną z makiem i bakaliami.

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej np. VITANA
  • 3 szklanki wody
  • 300 g bakalii (najlepiej śliwek wędzonych, moreli, żurawiny, daktyli, rodzynek sułtańskich i maku)
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (opcjonalnie może być lniany)
  • 1 łyżka miodu, najlepiej gryczanego
  • 2 łyżki maku (najlepiej go sparzyć)
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1. Bakalie kroimy na mniejsze części i mieszamy. Podgrzewamy 3 szklanki wody, dodajemy do niej sól, cynamon, kardamon i olej. Do wrzątku wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy ją na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

2. W połowie gotowania dodajemy bakalie. Całość gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Następnie dodajemy sparzony wcześniej mak i delikatnie wszystko mieszamy. Danie doprawiamy miodem do smaku.

Autorką przepisu jest Krystyna Sobczyk.



materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje