Wigilijny karp z ziołami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Składniki

  • wypatroszony karp ok. 1,3kg 1 szt.
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • ulubione świeże zioła (rozmaryn, tymianek, majeranek, natka pietruszki itp.)
  • masło klarowane

Sposób przygotowania

Karpia doprawić solą i pieprzem. Do brzucha włożyć kilka gałązek ulubionych ziół
i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanego karpia smażyć bardzo powoli na klarowanym maśle z obu stron. Wyciągnąć zioła dopiero gdy karp będzie gotowy.

Reklama

Smacznego!

Rada: By pozbyć się zapachu mułu należy obłożyć rybę plastrami cebuli i kawałkami czosnku na noc. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje