Winne kąski z kurkami

Sycące danie obiadowe

Mięsne danie z warzywami
Mięsne danie z warzywami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kurki oczyść, opłucz. Czosnek obierz. Wołowinę umyj, osusz, pokrój w kostkę o boku 3 cm. Mięso wrzuć na gorący olej, obsmaż. Dodaj kurki. Smaż 5 minut. Zmniejsz ogień, wlej wino, wrzuć czosnek, majeranek, paprykę, tymianek, chili i szczyptę pieprzu. Ew. dolej wody, przykryj, duś na wolnym ogniu. 

2. Ziemniaki i fasolkę obierz, umyj. Ziemniaki potnij na ósemki, strączki - na kawałki. Zalej niewielką ilością wrzątku, posól i gotuj 5 minut. Obgotowane warzywa wyjmij, osącz i dodaj do mięsa. Cebule obierz, pokrój na ósemki, wrzuć do mięsa. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godziny). 

3. Pod koniec duszenia ew. dosól do smaku. Nałóż na talerz, posyp porwanymi gałązkami świeżego majeranku i oprósz grubo mielonym pieprzem.

Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami Interia.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas